Bouwfysica en Gebouwcomfort

Bouwfysisch advies

Bouwfysica, ofwel: de natuurkunde (fysica) van de gebouwde omgeving houdt zich bezig met de natuurkundige aspecten van gebouwen en hun omgeving. Dit bevat onder andere de invloed van licht, warmte, lucht, vocht en geluid op de gebouwde ruimte.

Een goed en integraal bouwfysisch advies draag bij tot de realisatie van duurzame, energiezuinige en comfortabele gebouwen, met een prettig thermisch klimaat, voldoende daglicht, een goede luchtkwaliteit, zonder geluidoverlast. Koudebruggen en vochtproblemen worden voorkomen door een juiste opbouw van constructies en de luchtdichtheid wordt op de correcte wijze gerealiseerd.

Van ons kunt u bouwfysische adviezen verwachten die gebaseerd zijn op praktijkervaring en zowel technisch goed uitvoerbaar zijn als financieel haalbaar zijn.

Thermisch comfort

Een goed thermisch confort is van groot belang in gebouwen. Een minder goed klimaat heeft namelijk direct effect op de prestaties van medewerkers. In de planvormingsfase brengen wij advies uit hoe een goed thermisch comfort kan worden gerealiseerd.  In een bestaande situatie brengen wij met onze meetapparatuur het thermisch comfort in kaart. We meten daarbij de luchtkwaliteit, de luchtsnelheid, de temperatuur en de stralingstemperatuur en berekenen de PMV index met onze software. Vervolgens adviseren wij u over mogelijke verbeteringen en de te volgen stappen op het gebied van verwarming, koeling en ventilatie. Dit alles altijd in relatie met de overige aspecten: geluid, daglicht, ventilatie en brandveiligheid.

Warmteverliesberekening

Middels een warmteverliesberekening kun je berekenen hoeveel warmte een gebouw verliest door de thermische schil en hoeveel verwarmingsvermogen nodig is om de vereiste temperaturen in het gebouw te kunnen garanderen.

Warmteverliesberekeningen worden uitgevoerd volgens de ISSO publicaties 51, 53 en 57.

Wij maken warmteverliesberekeningen volgens deze normen met de gebouwprestatiesoftware van DGMR-software.

Koellastberekening

Middels een koellastberekening kun je berekenen hoeveel koelvermogen in een gebouw benodigd. Deze berekeningen worden uitgevoerd volgens de ISSO publicatie ‘kleintje koellast’.

Wij maken koellastberekeningen met de gebouwprestatiesoftware van DGMR-software.

Vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen op veel manieren ontstaan. In bestaande gebouwen is dit vaak een combinatie van oorzaken die niet altijd eenvoudig zijn vast te stellen. Er kan onder andere sprake zijn van optrekkend vocht, capillaire vochtverplaatsing, lekkages, onvoldoende ventilatie, inwendige condensatie of oppervlaktecondensatie etc.

Met onze professionele meetapparatuur van – onder andere Trotec en Testo – brengen wij in beeld waar de problemen zich bevinden. Maar meten alleen is niet voldoende. Juist de combinatie met onze bouwkundige kennis van zowel moderne als oudere constructies leidt tot een diagnose waareen herstelplan voor kan worden geschreven.

In een planvormingsfase maken wij dynamische vochttransport-berekeningen op basis van de uitgebreide Glasermethode volgens NEN-EN-ISO 13788 met behulp van de gebouwprestatie-software van DGMR en adviseren wij met betrekking tot de opbouw van constructies en het voorkomen van koudebruggen en luchtlekkages.

Luchtdichtheid

Als bij nieuwbouw in de energieprestatie-berekeningen niet is uitgegaan van de forfaitaire waarden uit de NTA8800, dan moet de luchtdichtheid bij oplevering worden aangetoond met een luchtdichtheidsmeting.

Wij beschikken over verschillende meetsets van Retrotec, waarmee we deze blowerdoor-metingen uitvoeren volgens de NEN2686 en de beoordelingsgrondslag van SKH.

Wij zijn opgeleid tot het uitvoeren van luchtdichtheidsmetingen level 3, zodat ook grote gebouwen kunnen worden gemeten.

De luchtdichtheid wordt uitgedrukt in de qv,10-waarde ofwel de luchtvolumestroom die ontstaat bij een drukverschil van 10 pascal over de gevel.

Een slechtere luchtdichtheid betekent meer ongewilde infiltratie van koude lucht het gebouw in. Koude lucht die opgewarmd moet worden en dus energieverlies betekent. Een goede luchtdichtheid, aangetoond door een luchtdichtheidsmeting, is dus van belang voor de energieprestatie en dus: het energielabel.

Een luchtdichtheidsmeting kan worden gecombineerd met thermografie en / of een rookdetectie

Informatie of afspraak

Vul het formulier in

Ik wil:

Aangaande

9 + 8 =

Diensten

ga naar:

Energieprestaties en Duurzaamheid

Geluid

Plantoetsing

Metingen

Brandveiligheid