Energieprestatie en Duurzaamheid

Beng berekeningen

Bij de aanvraag omgevingsvergunning of de melding WKB moeten voor zowel woningen als utiliteits-gebouwen BENG berekeningen worden opgesteld. BENG staat voor: ‘bijna energieneutrale gebouwen’.

Middels deze energieprestatieberekeningen worden 3 indicatoren berekend, die moeten voldoen aan de door de overheid gestelde eisen in § 4.4.1 van het BBL. Voor woningen geldt bovendien dat aangetoond moet worden dat voldoende maatregelen zijn getroffen om oververhitting te voorkomen, uit te drukken in de TOjuli.

BENG berekeningen worden gemaakt met geattesteerde software en mogen uitsluitend worden opgesteld door daartoe gekwalificeerde adviseurs die jaarlijks worden bijgeschoold en die werken onder een kwaliteitscerfiticaat.

Wij maken gebruik van zowel VABI-software als de UNIEC3 software (al naargelang de wens van de opdrachtgever) en zijn gekwalificeerd voor EP-U detail, waarmee voor alle gebouwen BENG berekeningen mogen worden gemaakt. DIT bouwadvies werkt onder het kwaliteitscertificaat van Buildinglabel, waarmee ook de bewaking van de kwaliteit in professionele handen is.

Energielabels

Bij oplevering van een nieuw gebouw en bij verhuur van een gebouw of gedeelte daarvan is het verstrekken van een geldig energielabel aan de koper of huurder verplicht. Hierop zijn een aantal uitzonderingen. Hoe energielabels moeten worden opgesteld is omschreven in de Omgevingsregeling hoofdstuk 5. Voor welke gebouwen het energielabel verplicht is is gedetailleerd aangegeven in afdeling 6.4 van het BBL. In artikel 3.87 van het BBL is de labelverplichting voor kantoorgebouwen omschreven.

Al deze energielabels moeten – net als de BENG berekeningen – worden opgesteld door een daarvoor gekwalificeerd adviseur die werkt met geattesteerde software onder een kwaliteitscertificaat.

Wij maken gebruik van zowel VABI-software als de UNIEC3 software (al naargelang de wens van de opdrachtgever) en zijn gekwalificeerd voor EP-U detail, waarmee voor alle gebouwen energielabels mogen worden opgesteld. DIT bouwadvies werkt onder het kwaliteitscertificaat van Buildinglabel, waarmee ook de bewaking van de kwaliteit in professionele handen is.

GPR Bouw

Met de GPR-gebouw software van W/E adviseurs kan de duurzaamheid van een woning, een woongebouw of een utiliteitsgebouw objectief worden vastgesteld. Op 5 thema’s – energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde – worden scores bepaald van 1 tot 10  die de duurzaamheid van het gebouw objectief inzichtelijk maken. GPR is in Nederland de meest gebruikte software die de duurzaamheid van gebouwen meetbaar en bespreekbaar maakt. De software is geschikt voor zowel nieuwbouw als bij de verbetering van bestaande gebouwen.

GPR gebouw kent ook de DPG methodiek, waarbij een integrale score kan worden bepaald over de aspecten energie en milieu. Hiermee kan bijvoorbeeld worden aangetoond dat, ondanks dat het toepassen van meer PV-panelen dan nodig zou zijn voor de BENG scores, waarbij de milieuprestatie niet meer voldoet aan de eis, deze keuze in totaal toch de meest duurzame is.

Oververhitting (GTO)

Voor grondgebonden woningen en appartementen geldt dat aangetoond moet worden dat voldoende maatregelen zijn getroffen om oververhitting te voorkomen. De mate van oververhitting wordt uitgedrukt in de TOjuli. Deze kan door de geattesteerde energieprestatiesoftware worden berekend. Indien deze TOjuli gelijk of lager is dan 1,2, dan wordt geacht voldaan te worden aan de eisen. Voor 1 juli 2024 was het zo dat, indien actieve koeling aanwezig was, verondersteld werd dat er voldaan werd aan de TOjuli. Gebleken is echter dat bewoners teveel comfortklachten ondervinden. Bij energieprestatieberekeningen die na 1 juli 2024 gemaakt worden zal moeten worden aangetoond dat voldoende maatregelen zijn getroffen.

Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het opstellen van een berekening volgens bijlage AA van de NTA8800, of door een gewogen temperatuursoverschrijdingsberekening, ofwel: GTO berekening. Wij adviseren u welke methode het beste is en maken alle benodigde berekeningen.

Milieuprestatie

De milieuprestatieregeling, ook wel bekend als de Milieuprestatie van Gebouwen (MPG), is een verplicht instrument in Nederland dat de milieu-impact van nieuwbouwwoningen en utiliteitsgebouwen meet. Het doel is om duurzaam bouwen te bevorderen en de CO₂-uitstoot en het gebruik van schaarse grondstoffen te beperken.

Een milieuprestatieberekening wordt uitgevoerd volgens de Bepalingsmethode Bouwwerken, waaraan de Europese norm EN15804 ten grondslag ligt. De Milieuprestatie Gebouw (MPG) is een 1-puntscore die wordt vastgesteld op basis van een weging naar zwaarte van 19 impact categorieën. De scores zijn gebaseerd op basis van levenscyclusanalyses van de producten. Uit deze LCA’s volgen milieuprofielen die middels een milieuverklaring in de nationale milieudatabase zijn te vinden. 

De MPG moet worden berekend met door de overheid goedgekeurde software. Wij maken gebruik van de software van W/E-adviseurs: GPR-materiaal.

Verduurzaming

DIT bouwadvies is gekwalificeerd voor het opstellen van maatwerkadviezen voor zowel woningen en woongebouwen, als utiliteitsgebouwen. Dit maatwerkadvies kan gecertificeerd worden uitgevoerd en worden geregistreerd via onze kwaliteitsorganisatie Buildinglabel bij RVO.

Bij verduurzamingsprojecten wordt het huidig energielabel bepaald en worden maatregelen voorgesteld om het energiegebruik te beperken. Dit kunnen zowel bouwkundige als installatietechnische maatregelen zijn. Gedurende de uitvoering wordt het nodige bewijs verzameld en bij oplevering worden de definitieve energielabels vastgesteld.

Naast het uitvoeren van het maatwerkadvies berekenen wij tevens de invloed van koudebruggen en adviseren wij op het gebied van na-isolatie en koudebruggen.

Daarnaast is vaak het opstellen van een BBL-toetsing, inclusief bijvoorbeeld het opstellen van de ventilatieberekeningen onderdeel van ons takenpakket.

Informatie of afspraak

Vul het formulier in

Ik wil:

Aangaande

6 + 1 =

Diensten

ga naar:

Bouwfysica en gebouwcomfort

Geluid

Plantoetsing

Metingen

Brandveiligheid