Plantoetsing
Bbl-toetsing
Voor alle nieuwbouwplannen wordt voor de aanvraag Omgevingsvergunning of voor de melding WKB meestal een toetsing gevraagd aan de regels van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (voorheen Bouwbesluit 2012). In een overzichtelijke rapportage toetsen wij uw bouwplannen aan deze voorschriften en eventueel aanvullende privaat overeengekomen eisen. Dit geldt overigens ook voor sommige renovaties en verduurzamingsprojecten.
In een BBL toetsing wordt per paragraaf van het BBL aangegeven of op dit onderdeel het bouwplan voldoet aan de regels en / of aan welke voorwaarden het plan moet voldoen om te kunnen voldoen. Een aantal onderdelen zullen immers veelal nog nader moeten worden uitgewerkt.
Voor zover relevant voor het betreffende bouwplan wordt een BBL toetsing voorzien van de berekeningen die u elders op deze website vindt.
Daglichtberekeningen
De normen voor daglichttoetreding zijn vastgelegd in het BBL in paragraaf 4.3.10. Hierin staan de minimale aequivalente daglichtoppervlaktes, die aanwezig dienen te zijn in zowel nieuwbouw als de bestaande bouw. De berekening van deze daglichtoppervlak vindt plaats volgens de NEN 2057.
Naar verwachting zal deze per 2026 worden vervangen door de NEN-EN 17037 waarin aequivalente daglichtoppervlakte wordt vervangen door de daglichtfactor, die moet worden bepaald door een 3D simulatie. Voorafgaande hieraan is het nu al mogelijk de uitgebreide methode uit NEN 2057 te gebruiken, die vaak een beter resultaat geeft dan de basismethode.
Al deze berekeningen maken wij met de gebouwprestatiesoftware van DGMR op basis van een 3D model in de software.
VENTILATIEBEREKENINGEN
Voor een nieuw te realiseren ventilatiesysteem moeten ventilatie-berekeningen worden gemaakt. De eisen waaraan het te realiseren ventilatievolume moet voldoen en de eisen waaraan het ventilatiesysteem moet voldoen staan omschreven in het BBL paragraaf 3.3.2 voor de bestaande bouw en 4.3.6 voor nieuwbouw.
Ventilatie bestaat uit natuurlijke of mechanische toevoer en afvoer en overstroom tussen de diverse ruimten. Deze ventilatiebalans wordt door ons opgesteld in de gebouwprestatiesoftware van DGMR en vervolgens overzichtelijk op de plattegronden ingetekend.
SPUI-VENTILATIEBEREKENINGEN
Een woning moet voldoende spuivoorzieningen hebben, zodat het mogelijk is om verontreinigde lucht snel af te voeren, bijvoorbeeld na een verjaardag of andere bijeenkomst. Spuien kan gerealiseerd worden via een openslaand raam of een deur, met uitzondering van de voordeur.
De eisen die gesteld worden aan de spuiventilatie staan voor de bestaande bouw in paragraaf 3.3.3 en voro nieuwbouw in paragraaf 4.3.7.
De spui-ventilatie-berekening wordt door ons opgesteld in de gebouwprestatiesoftware van DGMR.
Informatie of afspraak
Vul het formulier in
Diensten